kutya-etetése-kutya-orokbefogadas

A kutyák etetése – Hogyan érjük el kutyánk ideális testsúlyát pár nap alatt, ha szélsőségesen sovány vagy elhízott?

[:hu]A kutyák etetése – Hogyan érjük el kutyánk ideális testsúlyát pár nap alatt, ha szélsőségesen sovány vagy elhízott?

A túlzottan lefogyott vagy elhízott kutyák etetése

– Gál Krisztina írása

Sok kérdés érkezett azzal kapcsolatban, hogy mit kapnak a kutyák, amitől napokon belül visszanyerik a megfelelő súlyukat. Akár hízásról, akár fogyásról van szó.

 

Mi a megoldás, ha rendkívül sovány vagy elhízott a kutya?

Nos, a megoldás az egyik “alap élelmiszer”, a hús, a nyers hús.

Annyiféle változat van, hogy nagyon kicsi odafigyeléssel meg lehet találni a megfelelőt, bármilyen “problémáról” van szó.
Nem mondanám, hogy követjük a B.A.R.F elveit, egyszerű logikai módszert használok.
Vannak elterjedt nézetek, hogy a nyers hús nem jó, a csont pláne, beteg lesz meg férges.
Igen, én is láttam kutyát belehalni. Egy ezer éves elásott csirkebőr miatt. Hihetetlenül gyorsan elveszítettük.

A nyers csont nagyon jó és szükséges is. A csak húsos kutyának hasmenése lesz. Megfelelő féreghajtás mellett pedig nem lesz probléma ezekkel sem.

Mire kell odafigyelni?

Súlyosan lesoványodott kutyák etetése
Súlyosan lesoványodott kutyák etetése

A lényege az egésznek, hogy meg kell találni azt a helyet, amiben megbízol, van tapasztalatod és tudod, hogy a hús megfelelő minőségű.
Ha bármilyen kétség felmerül a hús minőségével, frissességével, az már nem adható.

A másik lényeges, hogy csak annyit kapjon a kutya, amennyire szüksége van és el is fogy perceken belül. Az elásásra, maradék elrejtésre nagyon figyelni kell, nálam esélye sincs. A vad és a sertéshús kivétel, azt főve kapnak.
Ezen kívül rendszeresen kapnak tojást, túrót, kefírt, natúr joghurtot és reszelt vagy turmixolt formában zöldséget és gyümölcsöt is. Ezeket is nyersen. Egyéb kiegészítőkre nincs szükség.
Azt nem szabad elfelejteni, hogy húsból nincs akkora mennyiségre szükség, mint tápból, illetve a vízfogyasztás is legalább felére csökken, a legnagyobb hőségben is.

Néhány példa:

Alex pl. durva hasmenéssel érkezett a karcagi gyepiről.
Sokáig nem találtuk a megoldást. A hasmenése miatt nem kapott húst, tápot evett. Bármit adtunk neki, kezeltük, nem változott. Egyszer beleuntam, aztán kapott húst a többiekkel. Láss csodát, másnapra rendkívül sokat csökkent a hasmenés, 2 nap múlva teljesen megszűnt, később sem tért vissza, teljesen helyre jött.
Astor hetek óta sok gyógyszert kap, eredetileg hasmenésének kellene lennie már nagyon rég, de semmi baja nincs. Eddig egyetlen egyszer sem volt probléma ezzel sem, a gyomrával sem.
A kiskutyáim még a házat sem hagyták el, az anyjuk behordott nekik némi húst, így ők teljesen a kezdetektől ezt eszik, de kaptak mellé kölyök tápot is éjszakára, de őszintén szólva nagyon nem értékelték.
Erősek, egészségesek, dagik és nincs problémájuk a csontozattal.
Nemrég a menhelyről vittem át két kutyámat a telekre. Sajnos az utóbbi időben sok kutya székletevési problémákkal küzd, ahogy átkerülésükkor ők is. Egyetlen napi vitaminnal és hús etetéssel nemcsak a súlyuk rendeződött, hanem ez is megszűnt.
Sok olyan kutya is volt nálam (ezen kívül egy sajátom is), akik ételallergiások voltak (főleg csirke), akik bármilyen kis mennyiségű allergén esetén ledobták a szőrüket, a bőrük begyulladt, fülproblémájuk lett stb. amit nem győztünk kikezelni és sok időbe telt jó minőségű, hipoallergén tápot találni, amit még meg is eszik az adott kutya. Ez nem kevés idő, pénz.
Láss csodát, a nyers hústól egyiknek sem volt soha baja, még ha nagyon durva is volt az allergiája.

 

Premium tápok vs. nyers hús

Régebben én is mindig superpremium táppal etettem a kutyákat, ami anyagilag nagyon megterhelő, főleg sok kutya esetén és sok időbe telt rendbe hozni az adott kutyát.
Aztán rájöttem, hogy ez az igazi, és töredékébe sem kerül.
Mindenkinek tudom ajánlani. Nem akarok senkit meggyőzni, mindenki tegyen belátása szerint és nyilván azt ad, amit akar.

 

Néhány kép a gondozásomba került kutyákról:

Nincs galéria kiválasztott, illetve a galériát törölték.

 

Gazdikereső kutyáink megtekintéséhez katt ide:

Örökbefogadható kutyák Hajdúszoboszlón

A gazdára váró kutyákról fotókat és bővebb információt adunk a facebook oldalunkon, valamint az info@szoboszloimentes.hu e-mail címen.

Örökbefogadással kapcsolatban várjuk a hívást a +36 30/420-0446-os illetve a +36 30/507-22-79-es telefonszámon vagy az info@szoboszloimentes.hu e-mail címen.

 [:]