Egy állatvédő gondolatai

[:hu]2018. december 30. 

Megfogalmazódott néhány dolog bennem, amit most, így az új év közeledtével muszáj kiadnom magamból.

Kissé hosszú lesz.

Nos, nagyon sokadik alkalommal ér támadás bizonyos emberektől, akik soha, de soha nem jártak nálam, nem tudják milyen egy nap.
Ezeknek az embereknek összefoglalnék néhány átgondolni valót.

Amit évek óta tapasztalok az az, hogy mindenki a saját érdekét nézi, a saját problémáit vetíti rám, ill. a munkámra.

A mai nappal 71 kutyáról gondoskodom, egyedül. Nem gond, én vállaltam.
A gond ott kezdődik, hogy senki nem gondol bele abba, hogy ez mit is jelent.
Nem tudja, hogy milyen az, amikor reggeltől estig szart pucolsz, főleg, ha vagy olyan szerencsés, hogy van olyan kutyád, aki a földtől a plafonig mindent összeken minden reggelre. Kitakarítod, tart 10 percig maximum, amíg meg is látszik. 

Lehetséges, sőt biztos, hogy sok szervezetnél a kutyák a kennelben vannak, ha sétáltatós nap van, akkor esetleg lesz, aki kijöhet. 

Ettől én elzárkózom, így minden nap ki vannak engedve, többen egyszerre. Aki alkalmatlan ilyesmire bármilyen okból, azt külön el kell vinni sétálni.
Ez mind-mind idő.

Takarítasz, tálat mosol, fertőtlenítesz, figyeled, hogy valakinek nincs-e valami baja, különös tekintettel az újakra, a kölykökre.
Ha új kutya van, valamelyik falkába be kell illesztened, hogy ő is mozoghasson szabadon is. Fel kell mérned a viselkedését, esetleges problémákat kezelni, tudni, hogy hova lesz beilleszthető.
Mielőtt viszont kiengednéd bármelyiket, végignézed a kerítést mindenhol, mivel sajnos volt rá példa, hogy kivágták.

 
Azt sem tudják, hogy az orvoshoz járás sem két perc, egy ivartalanítást, egyéb műtétet például előre tervezni kell. Az időjáráshoz is alkalmazkodva. Ne legyen se túl meleg, se túl hideg.

Nem tudják milyen érzés, amikor minden erőfeszítés ellenére nem tudunk megmenteni egy-egy kutyát. 
Nem tudják milyen érzés, amikor tudod, hogy élve már nem jut ki a rendelőből. Amikor látod, ahogy próbálják megmenteni és te tudod, hogy a szeretett kutyád menthetetlen. 
Nem tudják, hogy milyen, amikor mondjuk egy idős kutyád úgy hal meg, hogy nem voltál ott és örökké érzed a lelkiismeret furdalást. Ettől soha nem lehet megszabadulni…
Nem tudják, hogy milyen nyáron, tűző napon egész nap talpon lenni, vigyázni a kutyákra, a vizet cserélgetni, hűteni őket minden lehetséges módon.
Nem tudják milyen télen, hóban, fagyban a jeget törni a tálakból puszta kézzel, állandóan azt lesni, kit kell áthelyezni, ki fázik jobban, kinek kell fűtés, ruha, egyebek.

Azt sem tudják, hogy mennyibe kerül csak etetni ennyi kutyát, nem beszélve mondjuk a féreghajtásról, oltásokról, műtétekről, egyéb kezelésekről.

Vannak különösen problémás egészségű kutyáim, vannak idős kutyáim, akikre fokozottan kell figyelni. 
El sem tudják képzelni, hogy mennyi munka van velük, de folyamatosan hoznák az újabb és újabb kutyát. Azért, mert van hely. Igen, van egy kennel s.o.s esetekre fenntartva. 
Én is be tudnám bármikor tölteni.

A gond ott kezdődik, hogy azon senki nem gondolkodik el, hogy az a kutya miből fog enni, miből lesz orvosilag is rendben és mennyi időbe fog telni, hogy egyáltalán örökbe adható státuszba kerüljön. Aztán vagy örökbe fogadják, vagy nem. Ez így működik.

Több kutyámról hosszú évek óta gondoskodom és vannak olyanok, akiket soha nem lehet örökbe adni. Nem azért, mert nem akarom. Azért, mert olyan viselkedési problémáik vannak, amit egy átlagos gazdi nem fog tudni kezelni és ezek a problémák nem egy kertásásban csúcsosodnak ki.
Ezeket is tudnod kell kezelni.
Egy betegség, vagy akár vihar esetén menj éjszaka is és ellenőrizd le, hogy minden ok-e. 
Nem lehetsz soha elég beteg ahhoz, hogy ne menj és csináld. Ők várnak. 
Minden program hozzájuk legyen igazítva. 

Ha befejezed estig a napi munkát, hazaérsz és nem, nem dőlsz hátra a tv előtt. Itthon is várnak a kutyák, macskák egyebek.
Etetned kell, almot cserélni, tisztán tartani őket is. Játszani, sétálni vinni.
Őket pont nem érdekli, hogy egész nap ezt csináltad. Ők kipihenve ugyanazt várják, amit a többiek. 
Ha ezzel is végeztél, még a nyilvántartást aktualizálni, figyelni kinek mikor kell oltás, csepp, féreghajtó, egyéb. 

Éjszaka szinte sosem tudsz aludni normálisan, vagy azért, mert cumis, vagy azért mert olyan beteg, sérült van nálad vagy egyszerűen pl. egy olyan szorongó kutya, aki fel-le járkál, vonyít, kapar stb. a többi kutyát, macskát is zavarva ezzel.
De próbálj meg lehetőleg kapcsolatot is tartani, reagálni a megkeresésekre, érdeklődőkkel egyeztess időpontot, hogy mikor tudsz rá időt szakítani, ami szintén nem két perc, ahogy maga a látogatás sem.

Igyekeztem a gyepin is “felügyelni” a dolgokat, fotózni, kisakkozni, hova tegyem vagy más szervezetekkel is egyeztetni az ügyükben. 
A gyepiről is érkezik anno “vészhívás”, amit meg kell tudni oldani, mert ebben az esetben már tényleg sürgős megoldásra van szükség, az élete múlhat rajta. 
Más szervezeteknek intézni helybeli helyellenőrzést, hozzájuk befutó bejelentésekkel foglalkozni. 

Nem tudják, milyen az, amikor egy családi eseményre sem tudsz időben odaérni, ha szerencséd van, sok késéssel, de a végére odaérni, majd nézni az órát, hogy menned kell vissza, mert még dolgod van.
Nem tudják, hogy milyen érzés a frissen műtött idős kutyádat otthon hagyni alig ébredés után, mert menned kell.

 

Eddig úgy gondoltam, hogy igyekeztem mobilis lenni, alkalmazkodni, így vagy úgy segítséget nyújtani, ahogy akkor éppen tudtam, de ez sajnos úgy látszik nem elég. 
Aki kicsit is ismer, az pontosan tudja, hogy amit csak tudok, megoldok magam és nem élek vissza a felajánlott segítséggel. Eddig sem sűrűn kértem, de ezentúl még kevesebbet fogok. 
Engem nem érdekel, ha mást támogat, nem érdekel, ha az én kutyáimmal senki sem foglalkozik, mert megvanmentve. 

Ha bárki kételkedik, nyugodtan ki lehet jönni, szívesen átadom a terepet és ki lehet próbálni.

Ja és a legfontosabb, próbálj meg NEM BEKATTANNI!

 – Gál Kriszti – 

Kutya örökbefogadás Hajdúszoboszlóról

– Hajdúszoboszlói Kutyabarátok Egyesület

Az egyesülettől örökbefogadható kutyák a Hajdúszoboszlói Gyepmesteri telepről, s az utcáról kerülnek gondozásunkba.

     Legfrissebb videóink: Videók az örökbefogadható kutyákról Hajdúszoboszlón

    Jelenleg a Hajdúszoboszlói Gyepmesteri telepen lévő kutyák itt tekinthetők meg: Gyepmesteri Telep

     Jelenlegi gazdikereső kutyáink: Örökbefogadható kutyák Hajdúszoboszlón

[:]