Miért érdemes mentett kutyát választani?

[:hu]

Érdemes!

 

Ha mentett kutyát veszünk magunkhoz, két életen segítünk. Az egyik az a kutya, akit kihozunk, a másik, aki a helyére bekerülhet. Sokszor egy mentett kutyával sokkal jobban járunk, mint egy pár hónapos kölyökkel: már kialakul a személyisége, s pontosan lehet tudni, milyen környezetbe illik. A gondozóik jól ismerik őket, s pontos tanácsokkal tudják segíteni az új családtag beilleszkedését.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Átgondolt döntésre van szükség egy új jövevény befogadása előtt. A kutyák átlagosan 10-15 évig élnek. A mentett kutyák jelentős része 2-3 év körüli, így bő 10 évre szóló együttélésre kell berendezkedni. Az új kutyacsaládtag korát is érdemes alaposan megfontolni.

Több lehetőség áll azok előtt, akik eldöntik, hogy új családtagot választanak egy négylábú személyében. Tenyésztőtől vásárolhatnak fajtatiszta kutyát, ha egy adott fajtához ragaszkodnak, vagy szaporítótól szerezhetnek egyet jóval olcsóbban – sajnos sokan ezt választják, tovább generálva ezt a tendenciát. További lehetőség, hogy utcán kóborló állatot is befogadhatnak vagy szétnézhetnek a mentett kutyák között menhelyeken, egyesületeknél.

 

Érdemes figyelni a gondozóra

Mentett kutyákat szerencsére egyre több egyesülettől vagy állatmenhelytől fogadhatunk örökbe.  Magyarországon is egyre több a büszke örökbefogadó is.

Pár gyakorlati tanácsot azért érdemes megfogadni, ha valaki mentett kutyát választ.

Nagyon fontos a gondozók véleménye az adott kutyáról. Milyen családba illik, kinek ajánlják. Sok örökbe fogadó konkrét elképzelésekkel szeretne kutyát hazavinni. Legtöbb esetben fiatal, kis testű, fajtatiszta, gyerekszerető kutyát szeretnének. Ezek a kritériumok sok esetben sajnos problémákba ütköznek mentett kutya esetében. Sok kutya utcáról vagy nem megfelelő gazdától kerül be, így szinte mindig papírok nélkül érkeznek. Így a fajtatisztaságot akkor sem lehet garantálni, ha ránézésre valószínűsíthető. A gyerekekkel való viszony is problémás lehet, hiszen sok mentett kutya nem családi környezetben él, így nem biztos, hogy kiderül, hogyan viselkedik a gyerekekhez.

 

Hűséges ebek

A gondozók azok, akik a legjobban ismerik a kutyákat, így rendkívül hasznos információkkal tudják a jó választást elősegíteni. Sok kutya akár éveket is eltölt egy egyesületnél, mielőtt valaki örökbe fogadná. Ez nagyon hosszú idő, sok minden kiderülhet az adott állatról.

Ha valaki csendesebb kutyát szeretne, akkor nem egy sokat ugató kutyát fognak neki javasolni. Vagy ha a kutya nagyon aktív és intenzív futtatást igényel lehetőleg naponta, akkor fontos, hogy megfelelő helyre kerüljön, hiszen egy olyan gazdánál, akinek nincs rá elég ideje vagy ereje, idővel problémák lehetnek.

Talán úgy tűnhet a fentiek alapján, hogy a mentett kutyák között nagyon nehéz megtalálni a megfelelőt. Ennek pont az ellenkezője igaz. Sokkal nagyobb az esély, mint egy hirdetésből választott kiskutyánál.

Fontos tény, hogy a mentett ebek jelentős része alkalmazkodó, hűséges jószág, aki gazdához kerülés után bármit megtenne, hogy megtarthassa új otthonát.

 

Orvosi ellátás

Rendszeres orvosi ellátásban részesülnek ezek a kutyák. Megkapják a szükséges oltásaikat  és egyre több közöttük az ivartalanított is. Ilyen esetben az új gazdának nem kell megfizetnie a jelentős műtéti díjat. Ha nincs ivartalanítva az állat, a legtöbb egyesület ivartalanítási kötelezettséggel adja őt örökbe. Ennek bár nem kevés a költsége, szükséges a későbbi felesleges szaporulat elkerüléséhez. Magyarországon még gyerekcipőben jár házi kedvencek ivartalanítása, de azért bíztató, hogy egyre többen ismerik fel ennek szükségességét és viszik el kedvencüket, hogy későbbi kutyakölykök ne kerüljenek olyan helyzetbe, mint szüleik.

 

Beszoktatás

Bárhonnan is érkezik az új jövevény a családhoz, nagyon fontos, hogy minél hamarabb megismerjék egymást és beszoktassák őt az új otthonába. Érdemes úgy időzíteni, hogy pár napot otthon tudjon az új gazda tölteni, hogy segítse az állat napirendjének kialakítását. Természetesen az igazi kötödés kialakulásához ennél hosszabb időre lesz szükség.

 

És ne feledjük a legfontosabbat, amit minden leendő kutyatulajdonosnak érdemes tudnia: aki mentett kutyát vesz magához, az legalább két kutyán segít. Az egyik az a kutya, akit befogad, a másik pedig az, aki a befogadott kutya helyére kerülvén megmenekül az utcán kóborlás veszélyeitől.[:]