Mi a teendőnk az ivartalanítás előtt és után? – Hajdúszoboszlói Kutyabarátok Egyesület

[:hu]night-animal-dog-petMielőtt elviszed az állatorvoshoz ivartalaníttatni négylábúdat, mindenképpen konzultálj az állatorvossal! Csak műtéthez megfelelő, steril körülményeket biztosítani tudó állatorvossal végeztesd el az ivartalanítást, mert könnyen elfertőződhet, gyulladás léphet fel kanok esetében is. Érdemes tisztázni az állatorvossal, pontosan milyen módon történik a műtét és az ár mit tartalmaz, milyen extra költségekre számíthatsz. Az, hogy mikor érdemes elvégeztetni a műtétet, az ivartalanításról szóló bejegyzésünkben olvashatsz.

 

Ivartalanítás előtt

 

12512794_939869726092487_2254905582439774976_n_Feltétlenül mondd el az orvosnak, hogy milyen esetleges betegségei, korábbi műtétei voltak a kutyusnak, mert lehet, valami miatt nem javasolja a műtétet, vagy más altatási módot fog alkalmazni. Érdemes összekötni az ivartalanítást más kisebb beavatkozásokkal (például fogkő eltávolítás, farkasköröm levétele vagy sérv kezelése) ha amúgy is szükségesek előbb vagy utóbb. Így nem kell kétszer altatni a kutyát.

Gondold át, mikor lenne számodra alkalmas az időpont, s egyeztess az orvossal. Érdemes az első egy-két napban fokozottabban figyelni a kutyát. Állatorvosod mi
nden tudnivalót el fog mondani a műtétről.

Általában azt kérik, hogy aznap ne egyen, lehetőleg 1-2 órával már ne is igyon. Ez az óvintézkedés az altató esetleges hánytató hatása miatt fontos, mely bódult állat esetében nagyon veszélyes lehet. A műtétet követően még a rendelőben ébresztik, de általában még utána visszaalszanak kicsit az állatok. Csak a teljes ébredés után ihat, ez néhány órát (kb. 6 óra) jelent. Enni lehetőleg csak másnap egyen, szintén a félrenyelés vagy hányás elkerülése érdekében.

 

Ivartalanítás után

 

12493402_944312898981503_2079853170723238969_oA gallér viselése javasolt varratszedésig, bár szuka kutyák általában nem nagyon piszkálják a sebet. Kanok esetében tapasztalatunk szerint csak a bull kanok nem szedik szét a varratot, az összes többi kibontja. Mindenképpen fokozottan kell figyelni kutyánkat a műtét után, mennyire zavarja őt a varrat, vagy hogy ne segítsen be egy másik kutya a seb „ápolásába”. A kutyák nyála a közhiedelemmel ellentétben nem gyógyítja a sebet, hanem súlyosan elfertőzheti azt.

Műtét után antibiotikumot és fájdalomcsillapítót kapnak. Van olyan rendelő, ahol utána 2-3 napra is kap antibiotikumot, de nem mindenhol, s nem is szokott kelleni.

A teljes ébredést követően úgy viselkednek általában mint máskor, játszanak, élénkek, fájdalomcsillapítóra ritka esetben, csak nagyon érzékenyeknél van szükség. Nem igazán viseli meg őket a műtét.

Varratszedésre 10-12 nap múlva kerül sor, ha közben nem volt például gyulladás.

 

 

Korábbi bejegyzésünk a témában:

[:]

1 thought on “Mi a teendőnk az ivartalanítás előtt és után? – Hajdúszoboszlói Kutyabarátok Egyesület”

  1. Kedves Kutyabaràtok!

    Köszi szépen a teljes körű tàjjékoztatàst. Nekem egy kislány kutyusum van , Shi cu. Egy éves volt decemberben.. gondolkodom a beavatkozàson.. Üdvözlet.. Magdi.

Comments are closed.