Hátrányban vannak a fekete színű kutyák!

[:hu]photo-1428506776091-e3a0aea318a9

Mért van az, hogy a fekete színű kutyák később találnak gazdára, mint világosabb színű társaik? Általában rájuk sem néznek a leendő gazdik. Sajnos súlyozottan hátrányos helyzetben vannak a színük miatt.

 

Stanley Coren pszichológia professzor tanulmánya szerint a fekete testű, közepes méretű kutyákat agresszívebbnek ítéljük meg, míg a más színűeket hamarabb el tudjuk képzelni társunkként. Egy amerikai tanulmány szerint az emberek a fekete kutyákat félelmetesebbnek, barátságtalanabbnak tartják világos színű társaiknál. Sőt, a sötét bundájú kutyák öregebbnek vagy éppen unalmasabbnak hathatnak színük miatt.

 

Honnan ered a gyakorta tapasztalható ódzkodás a fekete kutyáktól?

Tanulmányok alapján nem a kutyákkal vannak problémák alapvetően, hanem az emberek fejében lévő képpel, melyet a feketével társítunk. A fekete színről a félelem, a gyász, a fekete macskáról még mindig a balszerencse jut eszébe a legtöbb embernek. A filmekben, regényekben a vérengző fenevadak mind feketék. Vegyük például Harry Potter regényekben a nagy, fekete bestiát: a Zordót, vagy a Sherlock Holmes történetben a Sátán kutyáját – ezek mind erősítik az emberek fejében lévő negatív képet.

 

Egy új kutatásból egyértelműen kiderül, hogy az emberek többsége szín alapján választ kutyát és a fekete állatok hátul kullognak a sorban az áhított színt illetően.

Az is probléma lehet, hogy a fekete kutyákat nehezebb előnyösen fotózni. Más fényviszonyokra, beállításokra van szükség, hogy feltűnjön különlegességük, amire általában nincs kapacitása az állatvédő szervezetnek. Sokan interneten választják ki a számukra szimpatikus ebet, s a helyszínen rá sem néznek másra, főleg nem a fekete kutyákra.

 

A fekete kutyákért rajongók azt mondják, semmi sem szebb a sötét szőr csillogásánál. A valóság az, hogy a legtöbb állatainkat nem a külseje teszi széppé. Kötődni kezdünk hozzájuk, ahogy ők is hozzánk. Személyiségük megismerésével, közös élményekkel a kevésbé szép állatok is megszépülnek a gazdik szemében. Ami biztos, hogy színtől függetlenül mindannyian egyformán tudnak adni: végtelen hálát, megértő hallgatást, bohóckodást, ragaszkodást és feltétel nélküli szeretetet.

12733448_1686887881600473_4427149995725970604_n
A hajdúszoboszlói gyepmesteri telep gazdikeresője.

 

Kérjük ismerkedj meg gazdira váró kutyusainkkal. Katt ide!

Jelenleg gazdira váró fekete színű kutyusaink: Adele, Bence, Casper, Elmo, Erin, Kajla, Ricky, Solo, Zola.

 

 [:]