Miért NE vegyünk karácsonyra kutyát ajándékba?

[:hu]Nem is lehet elképzelni elragadóbb dolgot annál, mint egy kis bolyhos szőrmók a fa alatt, nagy piros szalaggal a nyakában, csillogó csomagolópapírral körülvéve, várván, hogy gyermeked hamarosan meglássa az új kis jövevényt és sikongasson örömében. Óóóóóó! Ááááááá! Egy kutyus!

Nos, ez egy veszélyes kép.

Mért mondom ezt? A karácsonyi időszak nem a megfelelő idő, hogy egy új kiskutyát vigyünk haza, különösen, ha meglepetés ajándéknak szánjuk. Ellentétben a neked nem tetsző kötött pulcsitól, amit Edit néni küldött, vagy a hangszóró szettől, amelynek nem tetszik a hangzása, a kiskutya nem egy termék, amit vissza lehet vinni, ha nem megfelelő. Ugyanez vonatkozik a kiscicákra, görényekre, hörcsögökre, gyíkokra, halakra vagy bármilyen állatkára…

 

kitty-christmas-dog-wallpapers-1024x768
A karácsonyra adott kisállatok közül sokan kidobva, vagy menhelyen végzik, mert nem átgondolt döntés előzi meg a befogadásukat.

 

 

Íme 5 ok, ami miatt a kiskutyák rémes ajándékok (és végeredményben egy hasznos útmutató neked, ha háziállatot szeretnél adni karácsonyra, hogyan tedd humánusan, hogy hasznára legyen az ajándékozottnak ÉS az állatnak is.)

 

1) Az az édes kis szőrmók pofi, amibe mindenki azonnal beleszeret, nagyon hamar egy kamaszodó kutya lesz eleinte több energiával, mint ésszel.

Ezt követően rövidesen egy kifejlett, felnőtt kutyává válik egy felnőtt kutya szükségleteivel. Persze, talán ma még berakhatod a kis Fidót egy kosárba, ahol 20 órát fog aludni a 24-ből. (A többi négy órában enni fog és kint végzi el a dolgát, ahogy egy jó kutyához illik.) De körülbelül egy hét múlva már magára fog találni és készen áll a játékra, pajkosságra. Ez persze fajtafüggő, de valószínűleg a súlya is megnő, már nem az a tündéri kis ölbeillő eb lesz, aki volt.

Például egy bernáthegyi kölyök tündéri. Egy felnőtt kutya szintén az – viszont sokan már nem tartják annak a nyáladzást, a vedlést, valamint a hatalmas ürülékeket a kertben egy évtizeden át. Légy realista! Egy édes kölyök pár hónapig lesz csak az, de felnőttként évekig fog veletek élni. Ha kutyát vagy cicát viszel haza, fontos, hogy értsd: egy évtizedig vagy tovább tartó kötelezettség vállalsz. Fizikai, lelki és anyagi kötelezettséget.

Christmas-Kitty-maria-050801090907-26253813-450-338
Ő nem egy tárgy. Felelősségteljes gazdára van szüksége egy életen át.

 

2) Karácsony egy izgalmas, ugyanakkor stresszes időszak, nem a legmegfelelőbb egy kiskutya számára, hogy megérkezzen új otthonába.

Kapkodás, bevásárlás, készülődés, sok ember mindenhol (és néhányan közülük még emel is a stressz-szinteden)… Ez mind túl sok lehet egy kiskutyának. Képzeld el, hogy az eddig megszokott környezetedből hirtelen kiragadnak és hirtelen belecsöppensz egy teljesen új, furcsa környezetbe, ahol senkit sem ismersz és nem érted a nyelvüket sem. Egy új jövevény megérkezésekor a kutyának időre van szüksége, hogy berendezkedjen, megismerkedjen a szagokkal, megtanulja a rutint, hogy megérezze, hová került és mi folyik körülötte. Szakértők szerint néhány hétbe telik, mielőtt egy kutya hozzászokik az új otthonához. Egy mentett kutyának több időbe telhet – előélettől függően. Egy új környezet összezavarhatja őt, ijesztő lehet számára. Nyugodt közegre van szüksége és türelmes emberekre, akik megértik, hogy lehet morogni fog, jelöl, megrág valamit vagy elrejtőzik a konyhaasztal alá akár egy hétig is. Amire nincs szüksége, hogy állandó nyüzsgésben, zajban idegen emberekkel körülvéve egy új helyen mutogassák őt a látogató rokonságnak.

 

3) Egy kölyökkutya bűbájos, de ugyanakkor egy élő állat, szükségletekkel.

Vizelni fog és kakilni – valószínűleg a szőnyegen, a bútoron, vagy az új pulcsin, amit most kaptál. Meg kell tanulnia, hogy kint végezze el a dolgát, ami óránkénti kirándulást jelent a kert hátuljába, még éjszaka is. Bizony ám, fel kell kelni a kedves kis szőrmókhoz és ki kell vinni éjszaka is – még akkor is, ha fáradt vagy és aludnál.

Az sem mellékes, hogy karácsonykor rengeteg baj történhet a kutyussal – kezdve a lenyelt szalagon át – amely esetben rohanhatsz az állatorvoshoz-, a karácsonyfa díszeken keresztül – gondolj csak bele mit tehet egy díszakasztó drót ha felakad a kutya torkán -, a csokoládéig, sütikig, növényekig (méreg, méreg, méreg). Biztos, hogy karácsony a legmegfelelőbb idő, amikor napi 24 órás készültségben szeretnél lenni a gyerekek apró játékai, kóbor édességek vagy egyéb, a kiskutyára veszélyes dolgok miatt?

003
Tündéri kép, de az ajándékba adott kölyökkutya könnyen az utcán találhatja magát, amikor kamaszodni kezd. Az ő hibája?

4) Ha nem meggondoltan hozol kiskutyát, akaratlanul is támogatod a szaporítást.

Karácsonykor az amúgy is tetemes kiadás mellett nem jó döntés, ha a kiskutya árán spórolsz. Ha nem tenyésztőtől vásárolsz, csak minél olcsóbban szeretnéd megúszni a dolgot, közvetve arra sarkallod a szaporítókat, hogy folytassák tevékenységüket. A menhelyek zsúfolásig teltek szerte az országban, érdemes körülnézni előbb ott.

 

5) Csak mert neked megtetszik egy kiskutya, nem biztos, hogy neki is tetszel – vagy annak, akinek viszed.

Egy négylábú családtagot vinni a házhoz, közös döntésnek kell lennie. Sokszor a mentett kutyák között keresgélve egy konkrét fajtát, akadunk rá egy teljesen más típusú kutyára, akivel azonnal kötődni kezdünk.

A kutyák is, ahogy mi is, bizonyos embereket szeretnek, másokat nem annyira.  A legtöbb kutya és macskabarát tud mesélni, hogy mikor meglátta Őt, tudta, hogy megtalálta, akit keresett. Ezt mások helyett nem lehet átélni. Olyan kutyát kell találnod, aki beleillik a családi ritmusba. Ha például könyvmoly vagy, aki inkább bent tölti az idejét, egy Border Collie nem biztos, hogy jó választás. Nem jó irány az sem, hogy csak azért válassz egy adott fajtát, mert már egyszer volt és most is olyan legyen. Nem biztos, hogy az új kutya úgy fog szeretni téged, vagy úgy fog viselkedni, mint az előző.  A kutyáknak ugyanúgy van személyiségük, mint az embereknek.

 

És végül képzeld el, hogy éreznéd magad, ha egyáltalán nem akarnál háziállatot, és tá dá…! Valaki átnyújt neked egy kis élőlényt várván, hogy milyen boldog leszel. És gondoskodj róla. Évekig.

 

Ha valaki a fentiek ellenére mégis mindenáron kutyát szeretne ajándékba adni karácsonykor, kérjük próbáljon meg ellenállni a kísértésnek! Élő állat helyett adjon ajándékba kutyáról szóló könyvet, vagy egy kutyafekhelyet, egy édes kutyatálat vagy valami kutyafinomságot jelezvén, hogy egy új jövevény van úton a családba. Karácsony elmúltával, mikor minden lecsendesedett, fel kell keresni a környék mentett kutyáit, és megtalálni azt a kutyust, aki társunk lesz évekig. Érdemes egy kis utánajárás, hiszen egy életről van szó.

0005
Ne feledd, egy kutya nem csak karácsonyra, egy életre szól!
[:]